Kalevan sivuilla 11.4.2018 julkaistussa uutisessa käsitellään ikärajavalvontaa. Oulussa toteutettiin helmi-maaliskuun vaihteessa ikärajallisten tuotteiden koeostoja, joiden perusteella ikärajavalvonnassa on puutteita. Alkoissa ikärajavalvonta oli vertailun parasta luokkaa. 

 

Kun puhutaan hyvinvointivaltiosta, niin puutteet ikärajavalvonnassa kuulostavat erittäin huolestuttavilta. Jos valvonta ei toimi ja nuoret voivat ostaa päihteitä helposti, niin päihteiden käyttö lisääntyy. Päihteiden käytön lisääntyminen nuorien keskuudessa on taakka hyvinvointivaltiolle. Sairaalakulut lisääntyisivät varmasti. Koeostojen yhteydessä ikä tarkistetaan liian harvalta henkilöltä. 

 

Laissa on määrätty miedon alkoholin, tupakka tuotteiden ja tupakointivälineiden sekä rahapelien ostoikärajaksi 18 vuotta. Ikä tulisi tarkistaa kaikilta alle 30-vuotiailta näyttäviltä henkilöiltä. Ei juuri yllätä, että suurimmissa liikkeissä valvonta toimii. Ne ovat paremmin näkyvillä ja niitä valvotaan tarkemmin kuin pieniä kioskeja.  Rahapelien pelaamista ei juuri vahdita, joka voi johtaa nuorilla peliriippuvuuteen. Peliautomaateille voisi palkata valvojan, mutta siitä seuraisi tietenkin lisää kuluja.  

 

Uutinen on erittäin tärkeä yhteiskunnan kannalta, jotta asiaan kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Uutisen lopussa käy ilmi, että ikärajavalvonnan kehittämistä mietitään tarjontatyöryhmässä. Tämä on erittäin hyvä asia.