Matti Koiviston uutisessa ’’Syntyneiden määrä Suomessa on historiallisen pieni – Yle selvitti, mitä asialle pitäisi puolueiden mielestä tehdä’’ (Yle, 10.3.2018) käydään läpi Suomen syntyneiden vähenemisen syitä sekä Puolueiden keinoja syntyneiden määrän nostamiseksi.

Syntyneiden vähenemisen syitä on monia. Nykyään nuoret ovat vastuullisempia opiskelun suhteen ja haluavat kouluttautua ammattiin ennen perheen lisäystä, että lapsella olisi hyvä olla ja rahaa riittäisi omiin ja lapsen kuluihin. Tämän takia lapsia tehdään vanhempana ja vanhempana. Tähän voitaisiin saada muutos lisäämällä perheiden palveluita, kuten esimerkiksi maksuton varhaiskasvatus.

Mielestäni perhepalveluiden lisääminen ja lapsituen nousu voisi saada nuoret aikuiset uskaltamaan aloittaa perhe-elämä, kun ei olisi niin paljon huolta rahasta. Myös lastentarvikkeiden hintoja voitaisiin laskea, että stressi rahasta vähenisi entisestään. Toisaalta, jos lastentarvikkeiden hintoja laskettaisiin niin tarvikkeiden tuottaja saisi vähemmän rahaa.

On monia tapoja yrittää saada syntyneiden määrä nousemaan nykytilanteesta, jos niitä aletaan vain kokeilemaan ja toteuttamaan. Itse kuitenkin uskon, että jos perheiden palveluita lisättäisiin ja helpotettaisiin, niin syntyneiden kasvun määrä nousisi joka vuosi huomattavasti.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10110518