Helsingin Sanomissa 12.4.2018(Päivitetty 13.4.2018) julkaistun uutisen mukaan 6-vuotiaiden lasten eskariryhmässä on vakavia käytöshäiriöitä ja siellä on jopa uhkailtu lastentarhanopettajaa hedelmäveitsellä.

 

On väärin, että hallitus on joutunut leikkaamaan niin paljon rahaa varhaiskasvatuksesta, että lasten hoitaminen ja heistä huolta pitäminen on vaikeutunut.  Lasten ryhmäkokojen kasvattaminen ja henkilökunnan vähentäminen on huolestuttavaa. Lapsia ei voida vahtia kunnolla, eikä heidän kanssaan ei ehditä leikkiä. Henkilökunnalla on kiire, he voivat vain hoitaa välttämättömät asiat jokaiselle lapselle.   

 

Tilanne ei välttämättä ole pelkästään yhteiskunnan tekemistä varhaiskasvatuksen leikkauksista johtuva. Myös vanhempien täytyy miettiä, ovatko he kasvattaneet ja opettaneet lapsilleen käytöstapoja ja kasvattaneet heitä. Esikoulussa tai päiväkodissa henkilökunnan ei pitäisi käyttää kirosanoja lasten kuullen, joten ainakaan päiväkodista tai esikoulusta lasten ei niitä pitäisi oppia. Myöskään uhkailu ja muu huono käytös ei kuulu henkilökunnan toimiin päiväkodissa tai esikoulussa. 

 

Huonoa on myös, että kiusaamiseen ei olla kyetty puuttumaan, sillä kiusaaminen voi vaikuttaa jopa kiusatun koko loppu elämään. Lapsille pitäisi olla enemmän aikaa, heitä kaikkia pitäisi pystyä ohjaamaan ja vahtimaan leikeissä, jotta kiusaamista tai muita vastaavanlaisia hedelmäveitsellä uhkaamisia ei pääsisi enää syntymään.