18.4 Kalevassa julkaistiin juttu jossa kerrottiin, että mies oli tuonut Suomeen yli tuhat kiloa nuuskaa ja joutuu maksamaan yli satojentuhansien verokorvaukset. Mies sai tuomiokseen 1,6 vuotta ehdollista vankeutta ja suuret korvausmaksut maksettavakseen.

Minun mielestäni tuo korvaussumma on ihan hyvä, koska nuuskaa oli niin paljon. Tuota vankeusrangaistusta en ymmärrä.

Miksi tällaisesta saa niin pitkän vankeustuomion ehdollisena,  kun taas esimerkiksi hyväksikäytöstä ehdollisena saa keskimäärin noin 1,3 vuotta. Haluankin tässä ottaa esille kantani Suomen tuomioihin. Se ei suoranaisesti liity tähän aiheeseen, mutta aasinsilta löytyy tämän tuomion kautta.

Mielestäni on törkeää, että ihmisoikeusrikoksissa on ylipäätänsäkin lievemmät tuomiot kuin veropetoksissa. Johtuuko se vain siitä, että valtio nähdään ja koetaan tärkeämpänä kuin yksittäinen ihminen?

Ymmärrän sen, että valtio haluaa kunnon tuomiot ihmisille ja saada veropetoksissa menetettyjä rahojaan takaisin mahdollistaakseen ilmaisen koulutuksen ja muut palvelut. Ymmärrän myös sen, että vankien pitäminen vankilassa vie lisää varoja, mutta onko se syy sille että muiden elämän tuhoavat ihmiset saavat pienemmät tuomiot? Onko se oikeutta?