Helsingin Sanomien uutisessa (16.4.2018) ’’ Suomalaisen roskapussissa jopa 80 prosenttia on tavaraa, jonka voisi kierrättää – laiskimpia lajittelijoita ovat alle nelikymppiset’’, kerrotaan kuinka laiskoja ihmisiä suomalaiset ovat kierrättämisen suhteen. Omassa kotitaloudessani kierrätämme kaiken mahdollisen, myöskin meillä on oma roskakori biojätteelle.

Kierrättäminen ei edes ole niin vaikeaa, koska pitää vain laittaa samoista materiaaleista tehtyjä tavaroita samoihin roskakoreihin. Mahdollisesti joutuu vain viemään roskat lajittelupisteelle, mutta eihän tuo ole ogelma. Myöskin lajittelu on todella hyödyllistä luonnolle, koska siittä ei synny päästöjä, kuten jätteiden poltosta.

 

Kierrättämistä kannattaisi alkaa harjoittaa sillä, Suomi on sitoutunut Euroopan Unionin kierrätystavoitteisiin, mitkä tiukentuvat lähivuosina. EU:n jäsenmaiden tulisi kierrättää puolet yhdyskuntajätteistään vuoteen 2020 mennessä. Suomi kierrättää noin 40 prosenttia yhdyskuntajätteestään, joten asiassa on vielä paljon tekemistä.

 

Mahdollinen tapa saada ihmiset kierrättämään olisi, että kierrättämättömästä jätteestä joutuisi maksamaan jonkinlaista veroa, mutta toivotaan että semmoiseen ei tarvitse ryhtyä.